четвер, 21 березня 2024 р.

"Між рядками"

 

 

                                     « Між рядками!»        

 

Страшні слова, коли вони мовчать,

коли вони зненацька причаїлись,

коли не знаєш, з чого їх почать,

бо всі слова були уже чиїмись.

 

Хтось ними плакав, мучивсь, болів,

із них почав і ними ж і завершив.

Людей мільярди і мільярди слів,

а ти їх маєш вимовити вперше!

 

Все повторялось: і краса, й потворність.

Усе було: асфальти й спориші.

Поезія — це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

 

 (квітку кладу біля книжок.)

Вітаю всіх поціновувачів поезії ! Всіх хто любить, пише, читає, або просто слухає. Сьогодні, коли ввесь світ цитує улюблені рядки, дуже хотілося, щоб в нашому центрі, теж лунала поезія!

Поезія – яка до душі, яка ідентифікує наш народ, рефлексує теперішні подія, поезія – що лунає, як музика в нашому серці!

Наша сьогоднішня зустріч – це про спілкування! Про наші почуття та внутрішній голос. Тож я щиро сподіваюся на ваш фіт бек!

 

Українська поезія -  спадок для наших нащадків, історія народу, її багата культура, це глибокий сенс, який захований між рядками. Вона наше світло, наша розрада…

«Оберіг»

Ваші оплески. Літературно-музична композиція «Оберіг» у виконанні вихованців гуртка художньо-сценічного слова «Паросток» та хореографічного колективу «Україночка», керівник Яніна Олійник

 

 

 

Надзвичайно приємно, що сьогодні зачитати поезію виявили бажання не лише вихованці гуртка художнього читання, але й інші наші колективи, які саме, скоро дізнаєтесь. А я з великою приємністю запрошує вихованку гуртка «Емоція» - Васильєву Мілану з поезією «Українкою я народилась», керівник Віта Володькіна

 

Сьогодні, ми згадаємо тих, без кого складно уявити українську поезію, це наші генії, які за своє життя зробили все для того, щоб нашу поезію знали та цитували у всьому світі. Так, це наші українські поети та письменники – інженери людської душі! До них, ми ще неодноразово повернемось в ході нашого літературного вечора. Проте, мені дуже цікаво, кого з поетів люблять і чиї вірші читають наші вихованці? Готові з нами поділитися ?

(запитання до глядачів)

Дякую, за вашу відвертість! Бажаю кожному, щоб у вашому житті завжди знаходилось місце для поезії.

Справжнім духовним лідером для українців поправу є - Тарас Шевченко! Актуальність думки та влучність слова! Події, які сьогодні відбуваються в нашій країні, ще декілька століть тому були змальовані у рядках великого Шевченка. Саме він підніс духовну велич і красу українського народу до найвищих вершин.

Вашій увазі співана поезія у виконанні вихованки вокального гуртка «Вікторія» Олександри Горинюк. «Не тополю високою» на музику нашого буковинського композитора Віктора Рурака, керівник Христина Мороз

 

ПІСНЯ «Вікторія»

 

Ніка «І досі сниться під горою»

 

Герман Ніка вихованка гуртка художньо-сценічного слова «Паросток», володарка Гран-Прі обласного фестивалю дитячої творчості «Чисті роси» в номінації літературна творчість. Ваші оплески.

 

Віталіна. Так в світі повелось, що весна це пора, що наповнена почуттями та нестримною творчістю, Недарма Всеукраїнський День поезії світ відзначає саме на весні - 21 березня, у період, коли ми по-особливому чутливі, легкі й відкриті до нового. Я знаю, що серед наших вихованців, і не тільки,  багато тих, хто пише власну поезію, і мені б дуже хотілося, щоб вона сьогодні  обов’язково прозвучала, тому з приємністю хочу познайомити Вас з поезією нашого вихованця Андрійка Хмель, який до речі пише не лише вірші, але й прозу! Підходь до нас:

-         Скажи будь-ласка, що надихає тебе на створення поезії?

-         Що ти нам сьогодні зачитаєш?

(Вірші Андрія)

Як на мене, це дуже гарно. Інколи в дитячих віршах так багато сенсу, давайте подякуємо Андрійку за відвертість та сміливість, поділитися своєю поезією з нами.

Сьогодні, Ми хотіли додати нашому літературному заходу трішки символізму, тому нехай символом поезії  стануть квіти! Андрійку – ранні веснянні квіти, як символ ранньої творчості!

 

-         Вашій увазі, ще одна авторська поезія, але вже не від вихованця, поки потримаю інтригу, проте можу дати підказку, авторка не любить публічність, мало хто знає, але в її творчому арсеналі,  дві збірки дитячих віршів «Матусина казка», і «Бабусині віршики для онука Матвійка» тексти понад сотень пісень, сценарії до музичних фільмів і звичайно ж поезія для душі. Сьогодні я маю честь зачитати один з її віршів :

А ми з тобою два крила

І наше щастя чисте небо

Що сонцем мрію зігріва

А більшого вже нам не треба.

 Бо ми з тобою два крила

Нам поодинці не злетіти

І не впадем ні ти ні я

 Бо ми уміємо любити.

А ми з тобою два крила

І коли дощ чи блискавиця

 Яка б негода не була

 Ми знаємо і це скінчиться.

І сонце вигляне з-за хмар

І ми зрадієм наче діти.

Бо ми з тобою два крила

 І просто вміємо любити.

 А ми з тобою два крила

 І доля нас не шкодувала

 Та мрія все таки жила

 І у негоду зігрівала.

Щоби єдиною була Душа у музиці і слові

Бо ми з тобою два крила

Ми крила нашої любові.

 

Ну, що друзі. Є здогадки? Саме так, мало хто знає, але це поезія нашого творчої наставниці з душою поета -  Людмила Гатрич. Запрошуємо автора до нас!

 

-         Що надихнуло Вас на створення  цього вірша, та які події з ним  пов’язані?

 

(Л.Гатрич до слова)

 

Приємно, що сьогоднішня зустріч відкрила  багатьом Вас як поета. Ніжні веснянні квіти – за вашу ніжну поезію! Дякуємо.

А впродовження про крила, велична Ліна Костенко, яка між іншим днями святкувала свій день народження, вустами вихованки гуртка акторської майстерності «Емоція» -  Руснак Анастасії

«Крила»

 

Пам’ятаєте, на початку нашого літературного вечора, я говорила, що наша зустріч – це про спілкування?

Сьогодні, я маю честь представити Вам, нашу поважну гостю, незмінного члена журі, наших обласних фестивалів – конкурсів, творчу, сучасну буковинську поетесу та літературознавицю -  Інгу Іларівну Кейван. Ваші оплески. Дякуємо, що в цей День Ви з нами. Дуже приємно познайомитись ближче!

(Слово Інзі Кейван)

 

- Пані Інго, чи є у Вас свої затишне або магічне місце, яке надихає на написання поезії?

- Чи пам’ятаєте Ви, першу свою поезію. Коли вона була написана?

- Чи бувала у творча криза, що не було бажання чи натхнення творити?

- Що можете побажати нашим юним любителям поезії?

- І на останок. Ми б дуже хотіли познайомитись з Вашою поезією?

 

 

Дякуємо за Вашу творчість.  Дякуємо, що сьогодні Ви з нами.  Проводжаємо оплесками. Процвітання Вашій творчості та поезії!

 

         Поезія не лише фіксує певний психічний стан, вона також у багатьох випадках допомагає вивести емоції назовні і в такий спосіб розрядити сильне емоційне напруження. Події котрі сьогодні відбуваються в нашій країні стали підґрунтям для створення абсолютно іншої поезії,  поезії нового часу, поезії часів війни. Саме вона стане страшним нагадування нашим майбутнім поколінням, про те, хто наш ворог. В сучасній поезії присмак білю, розпачу, страху, поряд з тим в ній і наша розрада…

 

«Пташка»

«Листи»

 

Малюнок з відео – робота нашого керівника - Олени Мажуровської Літературно-музична композиція «Листи» у виконанні вихованці гуртка «Паросток».

Проте, як би складно нам зараз не було, ми маємо бути сильними. Маємо дослухатися до свого внутрішнього  голосу, та попри все рухатись далі.

 

 «Моя маленька…»

 

Кушір Єва з літературно-музичною композицією « Моя маленька…» Ваші оплески.

 

«Щоб були великі поети, потрібні ще великі слухачі.» Приємно, що поезія наших славних поетів сьогодні була почутою.

В їх рядках закладений неабиякий символізм, тож сьогодні, як символ вдячності за поезію, кожен  з  нас   приніс  символічну  квітку  улюбленому  письменнику.

Лесі  Українці – білу  лілею  як  символ  чистоти.

Ромашку – Олені  Телізі  за  нескореність.

Тюльпан – Ліні Костенко за  жіночу  ніжність  і  красу.

Червону Троянду – любов  святу – Володимиру  Сосюрі  за  любов до України.

Гвоздику Олесю  Гончару  за  оспівування  героїв  війни.

Колоски – Олександру  Довженку  за  вірність  рідній  землі.

Калину – Василю  Стусу  за  страждання  на  засланні.

Котики верби – Іванові  Франку  за  оригінальність, неповторність, жанрову  різноманітність  його  творів.

 Безсмертники – Тарасу  Шевченку  за  вічність  його  творів, за  живучість  «Кобзаря».

 

Нехай наші думки будуть завжди світлими, душа наповнена творчістю, а  поезія лунає не лише навесні.

 

«Думи»

 

Вихованка гуртка вокальної студії «Мрія»  Наталія Джуран. Керівник Світлана Літовська.  Дякуємо всім що були з нами, до зустрічі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Літературний вечір "Між рядками"

Глибокий сенс поезії розкривали вихованці гуртка художньо-сценічного слова "Паросток"